Reducerea cantitatii de medicamente pe care le recomandam

Fara numar, fara numar.. Sau cere mai degraba medicului de familie o consultatie la domiciliu

.

Din ce in ce mai mult intra si in atentia medicilor specialisti necesitatea de facto de a reduce medicatia administrata pacientilor, mai intai pentru ca adesea efectele adverse se acumuleaza semnificativ cu cat sunt asociate mai multe medicamente in tratament si apoi pentru ca pacientul insusi, din motive financiare cel mai adesea, decide sa ‘aleaga” dintre medicamentepe prescfrise pe cele pe care le inghite.

Medscape : Rata abuzului de antibiotice la vârstnici în Australia pare să fie similară cu cea din Europa și America de Nord. Studii naționale recente au raportat că 49% – 66% din persoanele cu vârsta de 65 ani sau mai in varsta, primesc 5 sau mai multe medicamente fie pe baza de prescriptie medicala, fie fara reteta, [ 22 ] și 1 din 4 persoane în vârstă este internata în spital pentru probleme legate de medicatie si efecte adverse. [ 23 ]

Dr. Ian A. Scott : Da, aceasta este o mare problemă de pretutindeni, care nu este foarte corect apreciata de către personalul medical și probabil nicide pacienti.

Ca medici, noi apreciem povara pe care le-o impunem oamenilor recomandandu-le mai multe medicamente. Nu este vorba doar de efectele secundare sau interactiunile dintre droguri / medicamente, dar pentru persoanele în vârstă, dificultatea este pur și simplu sarcina cognitiva de a încerca să-si aminteasca să ia medicamentele în mod regulat și asigurându-se că nu rateaza niciun medicament. Ei nu sesizeaza că probabil unele dintre simptomele pe care le au, care se pot atribui dealtfel pur si simplu imbatranirii, pot fi de fapt efecte secundare date de medicamente.

De asemenea în Australia, precum și în Statele Unite, aceasta este acum o problemă financiară din ce in ce mai importanta, deoarece oamenii nu-si pot permite toate aceste medicamente; ca urmare, ei încep să se aleaga și să le ia numai pe cele care ei cred că au cu adevărat nevoie de ele. Un alt element pe car- l vedem aici în Australia, deoarece chiar dacă au asigurare de sanatate universala, există încă o anumită cantitate de cheltuieli prin coplata pe care oamenii trebuie să și le asume în cumpărarea de medicamente, asa ca este un important factor perturbator in complianta.

Medscape : Cum sperați reducerea polimedicatiei și cazurilor inadecvate de prescriere la vârstnici cu introducerea algoritmului dvs. de 10 pasi ?

Dr. Scott : Ne-am dezvoltat algoritmul pentru a ajuta medicii să decidă mai întâi dacă pacientul este genul de persoană care este la risc ridicat pentru efecte adverse sau pentru alte prejudicii date de medicamente lor și dacă există un indiciu puternic pentru a scoate din tratament un medicament pe baze clinice. Aceste date într-adevăr se potrivesc cu ceea ce pacienții doresc din punct de vedere a ceea ce ei cred că este important pentru sănătatea lor bună.

De exemplu, multe dintre medicamentele noi prescrise sunt pentru prevenirea secundara – încercarea de a preveni accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord – dar mulți dintre pacienții noștri nu pot avea o durată de viață deosebit de lungă și ei sunt interesați cel mai mult în calitatea vieții și de a fi în măsură să se simtă bine și sa funcționeze cel mai bine, deoarece aceasta pot face. Deci noi propunem ca pentru unele medicamente care nu le pot aduce beneficii suplimentare în durata de viață rămasă, medicii să ia in considerare oprirea lor, în special dacă acestea sunt medicamente care sunt cunoscute a fi asociate cu reacții adverse la persoanele în vârstă (riscul de a avea căderi sau de a deveni confuz , sau sporind riscul de delir și așa mai departe).

Incercam a obține cooperarea clinicienilor de a se gândi un pic mai mult în mod proactiv cu privire la acesti pacienti tratati cu mai multe droguri și ai degrabă decât a începe altele noi, să se gândească la a opri unele dintre medicamentele pe care le iau deja, în special în cazul în care nu a existat niciun indiciu temeinic pentru ele în primul rând. Aceasta nu este o sarcină ușoară, pentru că știm din literatura de specialitate care atat pacientilor, cat si medicilor, chiar dacă acestea pot spune în principiu că ar dori să fie cat mai putine medicamente, atunci când vine vorba de a evalua medicamente specifice și oprirea lor, există întotdeauna un pic de reticență pe motiv că în acest caz medicamentul poatede fapt preveni ceva mai rau. Medicii prescriptori pot simți ca în cazul în care un medicament a fost oprit și apoi în următoarele câteva luni, s-a întâmplat un eveniment catastrofal, că probabil oprirea medicamentului a cauzat acest lucru. Deci nu este ușor și cu siguranță în munca pe care le-am făcut cu medicii prescriptori, am constatat că acestea se gandesc ca nu putem prezice cu certitudine la orice pacient, dacă oprirea unui medicament poate fi în mod necesar un lucru bun sau un lucru rău.

Dar dacă vom discuta argumentele pro și contra pentru medicamente specifice, multi pacienti sunt destul de fericiti să aibă cel puțin o încercare de a stopa medicamentele pentru a vedea ce se întâmplă. Atâta timp cât le monitorizeaza îndeaproape evolutia și-i informeaza despre simptomele la care ar trebui să fie atenti pentru că ar putea sugera o recidiva de boală sau un fel de sindrom de sevraj, atunci oamenii sunt de obicei fericiti sa colaboreze pentru un proces de întrerupere. Este vorba in fond de libertatea omului, cel mai de pret bun (nu, sanatatea nu e cel mai de pret, ci libertatea – nu-i asa?!

Dvs ce parere aveti? Trimiteti un mesaj, medicul va raspunde online pacientilor care se trateaza la domiciliu.

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea
Medic de familieEcografie,
ContactConsultatii medicale la domiciliu
http://FACEBOOK.com/ConsultatiiLaDomiciliu
Google+
——————————————————————————————
– Dacă ai cont pe FacebookWordPressGoogle+Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul consultatii medicale la domiciliu și prietenilor tăi.
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s