Pacient imobilizat – Provocarile escarelor

Am intalnit destul de multi pacienti cu escare, unele mai grave, altele mai putin grave, de aceea mi se pare deosebit de important ca pacientul si apartinatorii sa cunoasca cauzele, factorii de risc si factorii agravanti ai escarelor de decubit, semnele de aparitie a complicatiilor si mai ales, ce trebuie facut pentru a preveni aparitia escarelor.

Zonele cu risc mare de escare de decubit

Ce trebuie sa stim despre pacientul imobilizat

Cel mai frecvent, imobilizarea survine la pacienti in varsta, eventual in urma unui AVC (accident vascular cerebral) soldat cu disfunctii motorii mai mult sau mai putin accentuate. Dar escare de decubit pot aparea la orice pacient daca nu veghem asupra circulatiei sanguine in zonele cel mai expuse riscului de escare, indiferent de varsta si de cauza imobilizarii.

Prin pierderea functiei de avertizare dureroasa si/sau de exces termic, este intens afectat rolul de protectie al pielii. Se adauga pierderea miscarilor active si modificarile vasomotricitatii generale din cadrul sistemului circulator. Astfel tegumentul zonei denervate este vulnerabil,  ducand la aparitia escarelor intr-un timp extrem de scurt – este suficient ca pacientul sa stea de exemplu in aceeasi pozitie mai mult de doua ore. Din pacate ischemia produsa la nivelul zonei afectate nu este vizibila si nu trage semnale de alarma decat cand este prea tarziu.

clasificare-escare

Cel mai adesea pacientul sta culcat, deci zonele cel mai afectate sunt ceafa, omoplatii, zona lombara si calcaiele. Chiar si varfurile degetelor de la picioare sunt expuse asa cum se vede din imagine:

Zone expuse escarelor de decubit
Zone expuse escarelor de decubit

Stadii si evolutia spre vindecare/agravare

  • Gr. I – pielea este rosietica, modificata la culoare dar nelezata iar apasarea cu degetul produce o albire, sau decolorare demarcata. Revenirea la normal a acestor modificari dupa inlaturarea presiunii;
  • Gr. II – zona afectata este rosietica, dura, calda, usor denivelata, si nu se modifica la inlaturarea presiunii;
  • Gr. III – apare leziunea, flictena cu sau fara necroza superficiala cu ulceratii – dar cu modificari ale tegumentului din jur care devine rosu, cald si inflamat;
  • Gr. IV – aparitia ulceratiei adanci ca rana deschisa, cu scurgere seroasa sau purulenta, cu tendinta de erodare in profunzime, la muschi si oase putandu-se complica cu osteomielita si/sau arterita.

Preventia escarelor trebuie sa tina cont

a) Limitarea sau mai bine inlaturarea presiunilor in decubit. Este cea mai importanta dintre masurile de prevenire a escarelor la orice bolnav imobilizat la pat. Masura impune intoarcerea bolnavului la mai putin de doua ore, cu examinarea de fiecare data a tesuturilor zonelor de presiune, pentru depistarea eventualelor modificari (care oricum nu se vad, decat daca afectarea tesutului respectiv „se acumuleaza” in timp). Daca nu exista planuri osoase cu risc sau daca pacientul se poate misca si singur, literatura mentioneaza ca intervalul de timp de decubit poate fi prelungit pana la 5 ore. Numai decubitul ventral (cu burta pe perne moi, avand grija la solduri) poate fi mentinut mai mult. Daca apar zone de lipomie (reducere a stratului adipos – de grasime) se vor plasa la acest nivel protectii cu bucati de burete sau colaci de diferite dimensiuni, invelite in panza de bumbac, avandu-se in vedere plasarea zonelor compresate, in spatiul liber. In decubit lateral se protejeaza genunchii cu perne moi intre genunchi si saltea si intre genunchi; in decubit dorsal se respecta asezarea trunchiului si a coloanei „in ax”. Aceste masuri simple capata o importanta capitala, fiind conditia esentiala a desfasurarii programului de recuperare.

b) Prevenirea lezarii tegumentelor – constituie masura care atentioneaza asupra tuturor manevrelor necesare ingrijirii, asistarii bolnavului in afara imobilizarii la pat, cum ar fi: ridicarea si nu tragerea prin tarare a bolnavului pe pat sau de pe pat; ATENTIE ca escarele de grad I pot sa nu fie vizibile, dar pielea in aceste conditii este mai friabila si se lezeaza mult mai usor; indepartarea tuturor corpurilor dure care pot participa la lezare cum ar fi ceasuri, bratari, bijuterii, suporturi diferite, ace de siguranta, lenjerie stramta, dispozitive protetice, etc.

c) Prevenirea arsurilor. Tulburarea senzitiva si lipsa avertizarii senzoriale la excitantul termic, impune ca bolnavul T.V.M. sa fie ferit de: apa fierbinte, tevi incalzite, calorifere, sobe, sticle cu apa fiarta, tigari aprinse, perne sau pături electrice, telefoane mobile de tip smartphone (se incalzesc destul de tare si cand ingrijesti pacientul un timp indelungat, se pot intampla multe), etc.

d) Degeraturile – facilitate de o insuficienta protejare vestimentara sunt posibile in expuneri la frig, chiar si pentru scurt timp – dupa cum si aplicatiile de gheata trebuie atent supravegheate.

e) „Macerarea” tegumentara la umezeala (transpiratii, scurgeri de urina), manifestata initial ca escoriatie poate evolua spre plagi suprainfectate care se cicatrizeaza anevoios.

In concluzie integritatea tegumentului la pacientii imobilizati este conditia esentiala a desfasurarii in bune conditii a programului de recuperare daca este cazul si a evitarii complicatiilor.

Exista numeroase informatii despre tratamente atat clasice, cat si tratamente moderne ale escarelor pe internet pe care e bine sa le studieze mai ales cei care se ocupa de ingrijirea pacientului imbilizat, dar trebuie remarcat ca escarele se vindeca in timp indelungat, de la cateva luni la cativa ani, in functie de cat de bine reusesc masurile de ingrijire corecta sa restabileasca circulatia sanguina locala, evitand in acelasi timp complicatiile infectioase.

Pentru diagnosticul, stadializarea si tratamentul corect al escarelor de decubit, puteti apela la un medic specialist. Pacientii care fac escare sunt imobilizati de obicei pe termen lung si prin urmare, este bine sa va interesati daca boala lor nu cumva beneficiaza de tratamente gratuite si ingrijiri medicale la domiciliu.

Cu respect,

Dr. Daniel Ganea
Medic de familieEcografie,

Contact: Consultatii medicale la domiciliu

Competenta ecografie generala, tiroidiana, parti moi si FAST

FACEBOOK.com/ConsultatiiLaDomiciliu

––––––––––––––––––––––––––––––-

Dacă ai cont pe FacebookWordPressGoogle+Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul consultatii medicale la domiciliu și prietenilor tăi.

ConsultatiiLaDomiciliu.ro

Reclame

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s